Bihave

 

Bigård 

I Tvis Mølle Have har vi valgt at have en bigård.

Biernes arbejde med at bestøve de forskellige planter og træer er en vigtig del af haven, og kan
man samtidig få honning, så går det op i en større enhed.

 

Planter, der er gode mod bistik.

Ved indgangen til bigården er der lavet et lille bed med planter, som kan bruges, når – hvis der er børn, som bliver stukket af bierne.

Bistikplanterne er: katost, matrem, vejbred og citronmelisse.

 

Biernes verden er noget helt specielt.

At iagttage stadet, hvor den unge bi først er fodrebi for dronningen, byggebi, der skal lave nye celler, vagtbi og den bi, der skal hent pollen og være med til at lave honning.

Dronningen, der hele sit liv er omdrejningspunktet for hele stadet, skal sørge for, at der hele tiden er yngel, der kan fortsætte med at lave arbejdere og droner (hanbier). Hvis hun synes, der begynder at blive for trangt i stadet, kan hun finde på at stikke afsted med et stort antal af bierne (sværme). Der kan være mellem 30 til 50 tusinde bier i stadet.

Biernes honning har gennem tusinde år været en eftertragtet delikatesse. Det var den eneste søde ernæringskilde, man havde i oldtiden. Det blev brugt som lægemiddel og vikingerne brugte det til at
lave deres gudedrik – mjød med.

Da man fandt ud af at tæmme bierne og kunne placere dem i stader, så kom der gang i udviklingen. I dag er der mange tusinde biavlere i Danmark, og hvis du skulle være mere interesseret, er du velkommen til at tage kontakt til vores lokale biavlerforening, der gerne vil hjælpe dig med at komme i gang.
Holstebro og omegns biavlerforening. Tlf.20969840